Wednesday, May 22, 2013

Placinta cu mere de ステファニア ガル

Buna din nou ^^ !!
Astazi am sa va prezint doua moduri in care puteti prepara placinta cu mere.
Prima oara am sa va prezint reteta mamei mele, dupa care cea a bunicii mele.
Diferenta intre cele doua tipuri de placinta o face modul de preparare a aluatului.


Asadar haideti sa incepem ^^ !!
1) RETETA DE ALUAT A MAMEI MELE

Ingrediente:
- 2 oua
- 300 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- foarte putin otet
- 1 varf de sare
- ± 100 ml apa
- faina alba superioara (cat cuprinde)
- 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui

Preparare:

a) Frecati bine, bine ouale cu zaharul si cu un varf de sare.
b) Adaugati praful de copt si bicarbonatul pe care le stingeti cu foarte putin otet (aprox. 1/2 lingurita de otet). Amestecati bine.
c) Adaugati uleiul si apa si amestecati bine.
d) Adaugati faina si framantati foarte bine pana se obtine un aluat mai tare, pe care sa il puteti intinde foaie cu sucitorul.
e) Se lasa aluatul sa se odihneasca aproximativ 15 minute.
f) Il impartiti in doua parti inegale astfel incat foaia de deasupra placintei sa fie mai lunga decat cea de dedesubtul ei.
g) Intindeti foile. Asezati foaia mai mica pe fundul tavii de placinta. O presarati cu putin gris, apoi adaugati umplutura de mere.
h) Deasupra umpluturii veniti cu cea de a doua foaie, astfel incat sa acopere intreaga tava de placinta. Asezati bine marginile cu ajutorul unei linguri.
i) Intepati cu ajutorul unei furculite foaia de deasupra, pentru ca placinta sa poata respira, si dati la cuptor la foc mic spre mediu pana cand placinta devine aurie (30-40 minute).

Succes ^^ !

2) RETETA DE ALUAT A BUNICII MELE:

Ingrediente si preparare:

- 300-500 g faina
- 2-3 linguri de margarina
- 2-3 linguri de untura
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui

Toate de mai sus se framanta, cu mana, foarte bine, pana se omogenizeaza.

Apoi, adaugati: 2 oua, 2 linguri de zahar, 1 lingurita de sare, 1 praf de copt stins cu otet si apa (cateva linguri, depinde de cat aluat vreti sa obtineti).
Ingredientele le adaugati pe rand si intre timp framantati in continuare foarte bine, pana cand la final obtineti un aluat mai tare si putin gras.

In rest, reteta de placinta ramane aceeasi ca a mamei mele. Impartiti aluatul in doua, intindeti doua foi pe care le umpleti cu mere, gauriti foaia de deasupra si dati la cuptor.


PREPARAREA MERELOR IN AMBELE RETETE:

Este necesar cam un kilogram de mere pentru a umple o tava mare, patrata de placinta (± ... in functie de cate mere doriti sa aibe placinta).
Spalati bine merele cu apa, le curatati de coaja si le dati pe razatoare. Apoi stoarceti putina lamaie peste ele ca sa nu oxideze. Mai presarati si putina scortisoara (dupa gust) si amestecati continutul.

Daca merele nu sunt foarte dulci, aveti doua optiuni la dispozitie:

1) Adaugati cateva linguri de zahar peste ele (dupa gust) si amestecati, dupa care le puneti asa crude intre feliile de placinta.

SAU

2) Caliti merele cu putin zahar (tot dupa gust) si dupa racire, le stoarceti de zeama lasata si le puneti intre feliile de placinta.

Succes! Si sper sa va placa retetele ^^!

PS: In imagine este reprezentata placinta facuta de bunica mea, dupa reteta anterior prezentata cu mere crude ^^.

Pofta buna ! ^^

Oua umplute (10 oua) - Reteta mamei mele

Daca aveti musafiri si nu stiti cu ce sa-i impresionati, astazi, am pregatit pentru voi o reteta de oua umplute care-l va face chiar si pe cel mai pretentios musafir al vostru sa se linga pe degete.

Succes si sper sa va placa ^^!
ステファニア ガル





Ingrediente:
- 11 ouă (10 oua pentru umplut si un ou pentru maioneza)
- 3/4 pateu dintr-o cutie de 200g
- 2 linguri muştar clasic (1 lingura pentru umplutura oualelor si o lingura pentru maioneza)
- intre 300 si 500 ml ulei de floarea soarelui pentru prepararea maionezei (alegerea cantitatii de ulei depinde de cat de multa maioneza doriti sa obtineti. Mama prefera 500 ml de ulei deoarece la noi in familie se prefera o cantitate mai mare de maioneza)
- 5 linguri de smantana (2 linguri pentru umplutura oualelor si 3 linguri pentru prepararea maionezei)
- facultativ, putina zeama de lamaie (pentru prepararea maionezei daca mustarul nu ofera destula acreala maionezei)
- un varf de sare (cat prindeti intre degete)

PREPARARE:
1) Fierbeti cele 10 oua pentru 5 minute din momentul in care incep sa fiarba. Ouale trebuie sa fie tari dupa fierbere.
2) Curatati ouale de coaja si le taiati in doua. Trebuie la final sa obtineti 20 de jumatati.
3) Scoateti cu grija galbenusul din fiecare jumatate de ou si il puneti intr-un castron separat de albusuri.
4) Freci bine galbenusurile din castron cu pateul, cu 2 linguri de smantana, cu putina maioneza* si cu o lingura de mustar. Frecati bine, bine pana cand obtineti o pasta mai groasa ca si consistenta.
5) Umpleti albusurile cu pasta obtinuta si apoi acoperiti ouale umplute cu restul de maioneza si uniformizati marginile. Ouale nu trebuie sa ramana descoperite de maioneza deoarece se vor usca.
6) Se dau la frigider si se servesc reci.

*PREPARAREA MAIONEZEI (cu ajutorul robotului de bucatarie)

1) Se sparge un ou, peste care se adauga o lingura de mustar si un varf de sare.
2) Amestecati putin, dupa care adaugati treptat uleiul si continuati sa amestecati.
3) Dupa ce ati adaugat cantitatea de ulei dorita (300 sau 500 ml), adaugati, tot treptat, 3 linguri de smantana. Smantana se adauga cate o lingura si amestecati si tot asa pana la cele 3 linguri, deoarece daca adaugati toata smantana odata, maioneza se va taia.
4) Daca nu vi se pare suficient de acrisoara, la final puteti adauga putina zeama de lamaie.

Si asta este tot. Pofta buna ! ^^

PS: Puteti presara deasupra oualelor umplute niste piper alb atat pentru gust cat si pentru efectul estetic.