Astazi am sa va prezint doua moduri in care puteti prepara placinta cu mere.
Prima oara am sa va prezint reteta mamei mele, dupa care cea a bunicii mele.
Diferenta intre cele doua tipuri de placinta o face modul de preparare a aluatului.
1) RETETA DE ALUAT A MAMEI MELE
Ingrediente:
- 2 oua
- 300 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- foarte putin otet
- 1 varf de sare
- ± 100 ml apa
- faina alba superioara (cat cuprinde)
- 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
Preparare:
a) Frecati bine, bine ouale cu zaharul si cu un varf de
sare.
b) Adaugati praful de copt si bicarbonatul pe care le
stingeti cu foarte putin otet (aprox. 1/2 lingurita de otet). Amestecati bine.
c) Adaugati uleiul si apa si amestecati bine.
d) Adaugati faina si framantati foarte bine pana se obtine
un aluat mai tare, pe care sa il puteti intinde foaie cu sucitorul.
e) Se lasa aluatul sa se odihneasca aproximativ 15 minute.
f) Il impartiti in doua parti inegale astfel incat foaia de
deasupra placintei sa fie mai lunga decat cea de dedesubtul ei.
g) Intindeti foile. Asezati foaia mai mica pe fundul tavii
de placinta. O presarati cu putin gris, apoi adaugati umplutura de mere.
h) Deasupra umpluturii veniti cu cea de a doua foaie, astfel
incat sa acopere intreaga tava de placinta. Asezati bine marginile cu ajutorul
unei linguri.
i) Intepati cu ajutorul unei furculite foaia de deasupra,
pentru ca placinta sa poata respira, si dati la cuptor la foc mic spre mediu
pana cand placinta devine aurie (30-40 minute).
Succes ^^ !
2) RETETA DE ALUAT A BUNICII MELE:
Ingrediente si preparare:
- 300-500 g faina
- 2-3 linguri de margarina
- 2-3 linguri de untura
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
Toate de mai sus se framanta, cu mana, foarte bine, pana se
omogenizeaza.
Apoi, adaugati: 2 oua, 2 linguri de zahar, 1 lingurita de
sare, 1 praf de copt stins cu otet si apa (cateva linguri, depinde de cat aluat
vreti sa obtineti).
Ingredientele le adaugati pe rand si intre timp framantati
in continuare foarte bine, pana cand la final obtineti un aluat mai tare si
putin gras.
In rest, reteta de placinta ramane aceeasi ca a mamei mele.
Impartiti aluatul in doua, intindeti doua foi pe care le umpleti cu mere,
gauriti foaia de deasupra si dati la cuptor.
PREPARAREA MERELOR IN AMBELE RETETE:
Este necesar cam un kilogram de mere pentru a umple o tava
mare, patrata de placinta (± ... in functie de cate mere doriti sa aibe
placinta).
Spalati bine merele cu apa, le curatati de coaja si le dati
pe razatoare. Apoi stoarceti putina lamaie peste ele ca sa nu oxideze. Mai
presarati si putina scortisoara (dupa gust) si amestecati continutul.
Daca merele nu sunt foarte dulci, aveti doua optiuni la
dispozitie:
1) Adaugati cateva linguri de zahar peste ele (dupa gust) si
amestecati, dupa care le puneti asa crude intre feliile de placinta.
SAU
2) Caliti merele cu putin zahar (tot dupa gust) si dupa
racire, le stoarceti de zeama lasata si le puneti intre feliile de placinta.
Succes! Si sper sa va placa retetele ^^!
PS: In imagine este reprezentata placinta facuta de bunica
mea, dupa reteta anterior prezentata cu mere crude ^^.
Pofta buna ! ^^
No comments:
Post a Comment