Saturday, August 31, 2013

Galuste cu Prune - Reteta Bunicii


INGREDIENTE:
- cartofi;
- 1 ou;
- faina (cat cuprinde);
- 2-3 lg ulei;
- prune;
- pesmet (200-300g);
- zahar (o cana de 200ml);
- apa.

MOD DE PREPARAE:
1) Spalati prunele si le desfaceti in doua ca sa le scoateti samburele. Ideal ar fi sa nu folositi prune foarte mari pentru a folosi o pruna intreaga la cate o galusca in parte. Dar, daca fructele sunt mari, puteti folosi si doar o jumatate de pruna per galusca.
2) Intr-o oala cu apa si putina sare fierbeti cartofii in coaja (cati cartofi doriti voi, in functie de cate galuste doriti sa obtineti. De obicei nu folosesc mai mult de 3-4 cartofi de marime medie). 
3) Intre timp, intr-o cratita intinsa, la foc mic, caliti pesmetul. amestecati continuu, deoarece pesmetul se rumeneste foarte repede, si riscati sa-l ardeti. Cand prinde o culoare aurie, turnati peste el un pahar (200ml) de apa, si continuati sa amestecati. Apa face pesmetul sa devina mai pufos. Cand apa se intrepatrunde in pesmet, opriti focul si adaugati zaharul. Dati cratita deoparte.
4) Dupa ce au fiert cartofii, ii curatati de coaja si ii dati pe razatoare.
5) Dupa ce ii radeti, adaugati peste ei oul si framantati cu mana. Apoi adaugati uleiul si continuati sa framantati. Dupa care adaugati faina necesara, astfel incat sa obtineti un aluat placut si fin la atingere si omogen. 
6) Separat, umpleti o oala de 4-5 litri cu apa, adaugati un varf de sare, si o puneti pe foc la fiert.
7) Apoi, aluatul obtinut il rulati (ca sa obtineti forma unei rulade/painici) si il feliati. In mijlocul fiecarei felii, puneti o pruna/juma de pruna, si apoi impachetati bine galusca, astfel incat sa nu se desprinda la fierbere. Trebuie sa obtineti o mingiuta de aluat cu fructul inauntru ^^.
8) Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugati galustele obtinute in oala (nu toate odata... ci cateva bucati) si le lasati sa fiarba. In momentul cand acestea se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata si le puteti scoate.
9) Odata scoase, le tavaliti prin pesmetul calit, le lasati sa se raceasca si le serviti ca atare.
10) La fel veti proceda si cu celalalte galuste ce asteapta sa fie fierte, pana la ultima ^^. 

Succes !! ^^

No comments:

Post a Comment